luni, 7 februarie 2011

CONSIDERATII PRELIMINARE


Constat ca este nevoie de niste consideratii preliminare privind procesul de datare al pieselor vintage si cred ca este util sa plec de la problemele cele mai frecvente intalnite pe blogurile romanesti. Ulterior voi reveni la fiecare in parte, pe perioade si pe piese anume ca sa detaliez.
Problemele principale sunt legate de :
1. confuzii intre anii '50 si anii '80, in special la capitolul rochii. Mare atentie aici la umeri (umeri falsi supradimensionati - sigur anii '80), fermoare (fermoar de plastic - anii '80, asta daca nu a fost inlocuit; daca a fost, vezi cusaturile - gaurelele - ramase), materiale (foarte rar la anii '50 materiale sintetice, oricum cu totul alte materiale decate cele din anii '80 - si aici trebuie sa te duci la literatura de specialitate). Mare atentie la nasturi (anii '50 - in general din materiale naturale - lemn, sidef, metal, lucrati manual, rar de fabrica, in niciun caz de plastic auriu cum recent am vazut pe blogul Madame de Vintage). Asta foarte pe scurt. Atentie la captuseli, atentie la cusaturi. Nu tot ce-i clos e anii '50, nu tot ce n-are decolteu e anii -50. Si, evident, nu tot ce are floricele e anii '80.
2. confuzii intre anii '70 -'60 cam la toate categoriile. Mai dificil de facut diferenta pe baza de materiale (desi se poate si asa), e mai usor de mers pe imprimeuri si pe croiala. Imprimeuri florale de un anumit tip pentru anii '60, de multe ori in combinatie cu materiale uni. Mult floral stilizat la '70. Mult stil victorian (cu gulerul de rigare, dantele etc.) la '70 cand e vorba de camasi, camasute delicate, de multe ori cu maneci scurtem nasturi din materiale naturale (in general sidef) la anii '60. Anii '60 - multe piese lucrate de croitoreasa, multe fara etichete, multe fara masuri. Anii '70 - baza e productia industriala. Imprimeu grafic de un anumit tip pentru '60 (mai discret), mult stilizat, exagerat, efect trompe d'oeil etc., psihedelic pentru '70.
3. Confuzii intre rochii anii '20 cu orice rochie care atarna la modul turcesc si are bilute, paiete etc. Aici se poat folosi foarte multe elemente: eticheta (daca exista), se intampla sa-ti apara si anul pe ea. Materialul (materiale naturale, pretioase pentru rochii de seara, mai putin pentru cele de zi); nu exista la anii '20 etichete care sa indice materialul. Daca apare asa ceva e alta mancare de peste. Lungimea - daca-i scurta nu-i anii '20, doar daca n-a fost facuta pentru o persoana foarte mica de statura. Nu exista bretele reglabile, paiete din plastic etc.
4. Anii '40 - oricum sunt piese extrem de greu de gasit, nu va repeziti la orice taior mai stramt cu anii '40. Multe sunt "reciclate": gasesti materiale specifice anilor '20 -'30 in croieli specifice anilor '40. Marea majoritate a piselor din anii '40 sunt de culoare neagra. Guess why...
Deocamdata cam atat, nu vreau sa va fac capul calendar dar va dau o tema de meditatie (si astept niste raspunsuri): din ce perioada credeti ca sunt sandalele din imagine? Va asigur ca o sa aveti o mare surpriza...

Niciun comentariu: