luni, 7 februarie 2011

1968 - VINTAGE

duminică, 16 mai 2010

1968 - VINTAGE


Cum in weekend am fost la o superbe nunta cu tematica 1968 m-am gandit sa dezvolt un pic subiectul astazi de dimineata, la o cafea. Mi-a luat fix trei ore gasitul unui rochii, plus devastarea totala a dressing-ului - nu ca asta ar fi ceva iesit din comun, e regula...
Si urnitul din loc cu articolul mi-a luat ceva, insa dat fiind ca ziua e in general punctata de multiple cafele, n-a fost o mare problema...
1968 e un an cheie al intregii decade, extrem de placut atunci cand trebuie sa alegi ceva si sa te imbraci, dat fiind ca merge absolut orice, cam ca in momentul de fata, reguli nu prea exista si extrem de incurcat atunci cand trebuie sintetizat. Adica de data asta cu practica stam bine, teoria e mai problematica...
Avem o groaza de articole greu de incadrat care ne dau de furca, care parca izvorasc dintr-un dulap prea plin: in materie de rochii, dat fiind ca ele ne intereseaza in general, nu e foarte clar ce domina - mini, midi sau maxi. Sunt toate la gramada si nici una nu reuseste sa se impuna. Evident, problema se extinde si la pardesie, paltoane, haine de orice fel. Singura regula certa e folosirea curelelor si a centurilor, la orice, oricand, de orice dimensiune si culoare.
Inspiratia e de natura foarte "vintage": anii '20, anii '30 si perioada victoariana; ultima mentionata se reflecta mai ales in materie de camasi, taioare si jachete: multa catifea si la fel de multe volanase delicate.
Si in materie de culori, acelasi haos (sau sa-i zicem mai bine "libertate"?): fie culori extrem de puternice, fie neutre. Plus nelipsitul negru, cu tot cu arhicunoascuta "little black dress".
Dantela, multe broderii, voal, bijuterii grele, baroce, aurite. Accentul se pune, dupa cum am mai spus, pe centuri (uriase sau minimaliste) si pe guler. Invazie de rochii, bluze si alte chestii aidoma care inca strang bine. In combinatie cu un material paros -zgariecios (de exemplu un frumos tricot din lurex) sunt ideale pentru a smulge cateva lacrimi din ochii unei adevarate fashion victim. Cred ca se pot lua la intrecere cu corsetele de la rochiile anilor '50...
Cum incaltamintea e intotdeauna importanta, sa spunem cate ceva si despre acest aspect: 1968 e anul cizmelor. Obligatoriu bicolore, pana la genunchi. Pantofii din acest an sunt deliciosi: cu toc foarte gros, inalt si foarte incarcati din punct de vedere al decoratiunilor. Bot rotunjit, asa cum ii sta bine unui pantof cu toc gros.
Un citat din revista Vogue din 1968 sintetizeaza foarte bine ceea ce se intampla: ""Fashion is self-consciously sociological and frankly featherbrained. It's classic and immediate. Nostalgic and now. Worldly and other-worldly. Whatever's happening you are part of it and at last you can be yourself and look as you choose."
In concluzie, daca aveti de gand sa va creati un look 1968, luati-o usor si pregatiti-va sa lucrati la el cateva ore bune. Nu de alta, dar nimic nu-i sigur... Nici macar moda. Nu va faceti probleme: probabil ca e vorba de o conspiratie - e suficient sa va amenintati propriul dulap, sa dati cu sutul in usi de cateva ori, insistent, se va revarsa si va va oferi exact acele piese de care aveati nevoie.

Niciun comentariu: