miercuri, 15 februarie 2012

CATIFEII SI DANTEII VINTAGE

Din cand in cand ma mai apuca nebunia si, atunci cand ma apuca, simt nevoia sa-mi beau cafeaua in compania voastra. Prin urmare e o nebunie pozitiva. Probabil de la zapada mi se trage... Noroc ca nu ma intereseaza niciodata subiectele de sezon.
Update-uri la vintage n-am mai facut de mult timp, nu ca n-as simti nevoia - ma ia cu ameteala cand ma apuc sa mai caut pe net ca sa vad ce si cum. Se intampla (ho-ho-ho - a, nu, chestia asta trebuia sa fie la postul cu Mos Craciun) chestii, apar noi site-uri, bloguri, chestii care mai de care. Si toate-mi dau o senzatie de blazare. Nici nu mai ai ce sa scrii, ce sa critici in momentul in care sunt toate la fel. Doua categorii mari si late: cele care recicleaza voios ce mai pica de pe ebay, dand cu trafaletul peste pete si rupturi si cele din seria "rochie h&m plus bluzitza zara aproape noi". La care nici macar nu ma mai obosesc sa ma uit. Adica obosesc (daca ma uit). Asa ca, daca aveti chef de review-uri, astept propuneri. Pe bune. Poate e ceva care chiar merita mentionat - de bine, de rau, nu conteaza.
Adevarul e ca, in momentul in care vezi pe un site "gentii" vintage si "auri" si "unicat" (care esti tu, unicato!), ti se cam taie pofta de orice. La modul "foarte foarte foarte excelent" (si chiar mai mult decat atat). Nu mai vorbesc despre datari, deja asta e plictiseala pura, probabil am eu o buba la cap, niste striatii crocodilicesti (sau cam asa ceva). Important e sa fie "da firma/autentic", e bine atunci. ba chiar puteti avea un cercel bonus. Sunt de acord, nu fac discriminari - or fi si cliente cu trei urechi, nu se stie niciodata. oricum, e bine de stiut ca, de fapt nu exista "Christian Dior", ci 'Christian" si "Dior". Ei sunt doi, separati riguros prin virgula. O explicatie exista intotdeauna, banuiesc ca unul din cercei e "Christian" si alalalt e 'Dior". Cum treaba e insistent repetitiva, nu pot sa-mi explic altfel. E frumos sa ai ganduri inaltatoare in fata propriilor bijuterii, e normal ca ele sa aiba un nume. Din fericire deja iesim din sfera vintage (ceea ce nu poate sa-mi provoace decat o enorma - si justificata - bucurie).
Asa sunt "io", ma bucur din orice.
De cand n-am mai scris pe aici (doar rautati, domle, doar rautati...) am mai aflat niste chestii (insa am nevoie de lamuriri) am aflat ca exista "danteli" si "catifei". Deduc logic ca "dantelii" (sau "danteii"?) cresc in arborele de dantela, la fel cum catifeii sunt mugurasii naturali ai arborelui de catifea. Ma rog, la dantei e posibil sa fie vorba de-un arbust, ceva, n-am aprofundat problema. In aceasta maniera apar dantela naturala si catifeaua naturala - cum altfel decat pe cale naturala? Nu stiu daca in cazul danteilor sunt implicate si niste lighioane mici care dau harnic din picioruse ca s-o realizeze? In plus, bag mana-n foc ca-s cam dereglate cateodata, le mai iese cate-un "santili" de nylon absolut etern (si imuabil). Important e sa fie foarte(foarte) autentic, sa-ti vina sa plangi cand vezi si cand citesti. Maine ma duc sa culeg niste catifei, poate strang de-o dulceata. Pe care le voi data bizar, extragand bilete dintr-o caciula de merisor polar. Daca nu stiti, merisorul e verisorul perisorului polar. Iar perisorul polar e foarte rar, se tine bine-ascuns intr-o capsula de sticla, fiind ultima relicva din coada stramosului vulpii. Se poate purta atarnat pe rever atunci cand efectuezi calatorii in timp.
Ceea ce ma duc si eu sa fac, chiar acum. Si-mi iau si cafeaua cu mine.

7 comentarii:

Aurel Petroianu spunea...

http://www.viermidematase.info/istoria-matasii-naturale-introducere-sericiculturii
viermii astia, saracii, trudesc la MATASE NATURALA. sau poate la tine in magazin gasim matase sintetica lucrata de mai sus numitii viermi? si saraca catifea este si ea naturala 100% bumbac, de exemplu

mai nou publicam fara documentare, madame Cristinel?

Unknown spunea...

D-le Petroianu, pune mana pe Dex. Exista "matase naturala". In schimb nu exista nici "catifea naturala", nici "dantela naturala" (ci, dupa caz, "catifea de bumbac/de matase" sau "dantela lucrata manual". Si cand vei gasi viermii dresati care sa lucreze catifea sau dantela, da-mi si mie cativa sa-i pun la treaba.
Greu cu logica la deal, nu? Si mult (mult-mult-mult) mai greu cu documentarea.

Aurel Petroianu spunea...

exact, vb de acelasi lucru catifea naturala 100% bumbac = catifea de bumbac => catifea este naturala nu sintetica! este atat de simplu, de clasa primara
de dantela nu am zis nimic, in acest domeniu este exact din ce vrea comerciantul
poate se face referire la dantela din materiale naturale, nu sintetice, exact legatura de mai sus, ca la catifea

Unknown spunea...

Nu, nu vorbim deloc despre aceleasi lucruri. Faceti o confuzie totala pe plan lingvistic. Fibrele sunt una, materialele prelucrate sunt cu totul altceva. Viermii de matase nu produc catifea, ci matase. Iar bumbacul este o planta care produce...bumbac (si nu catifea). Iar din punct de vedere lingvistic (si logic) 'catifeaua naturala" e doar ceva...extrem de comic.

Anonim spunea...

"Domnule" Aurel, imi pare rau ca trebuie sa va anunt, dar limba romana este clar de partea Cristinei; cel putin cea pe care am invatat-o eu la scoala. Asa ca, daca vorbim de documentare v-as sugera manualele claselor primare. Ironia si malitiozitatea sunt frumoase si amuzante cand "ai cu ce", serios. In plus, diferendele si disputele e bine sa fie purtate in cunostinta de cauza, altfel se numese ca "te afli in treaba". Nu ca ar avea nevoie Cristina de sustinerea mea, poate foarte bine sa-si sustina singura punctul de vedere, dar ma doare sufletul cand vad ca nu mai ai cu cine sa porti un dialog si ca oamenii se simt datori sa-si etaleze, fara nici o jena, ignoranta. Da, limba romana e un subiect la care, se presupune ca ar trebui sa ne pricepem cu totii, dar, din pacate unii au ramas repetenti la materia asta si inca nu i-a anuntat nimeni. Pacat!

Aurel Petroianu spunea...

acum am inteles de ce se spune despre tine ca vorbesti fara sa stii ce spui,iti lipseste bunul simt al dialogului si crezi ca stii tot !ma alatur si eu tuturor celor care te ignora, TOTAL !

Unknown spunea...

Multumesc anticipat pentru ultima parte.