luni, 7 februarie 2011

DANTELARII SI ALTE TAMPENII VINTAGE

FOTO NR. 1
FOTO NR. 2
FOTO NR. 3
FOTO NR. 4
Se cunoaste importanta dantelei pentru presele vintage si “antique” in special – asa ca m-am gandit sa incep sa vorbesc si despre asa ceva aici.
O sa trec direct la subiect: impartirea in tipuri a dantelei se face tinand cont de modul in care aceasta a fost produsa. Astfel, avem patru mari categorii: lucrata cu acul, crosetata, bobinata si lucrata pe suveica.
In ceea ce priveste dantela lucrata cu acul lucrurile sunt clare, nu cred ca ar fi nimic in plus de lamurit cu exceptia tipurilor incluse in aceasta categorie pe care o sa ma marginesc, deocamdata, sa le enumar: 1. tipuri de baza sunt: Punto in Aria , Point de Venise , Point de France , Alençon , Argentan , Argentella , armeana, Hollie Point , Point de Gaze , Youghal si Limerick. 2. Broderie: Reticella , buratto , Filet/Lacis , Tambour , Teneriffe si Needlerun Net. 3. TaiataBattenberg , Broderie Anglaise si Carrickmacross.
Dantela crosetata, dupa cum ne putem imagina cu usurinta (LOL), este executata cu ajutorul unui croset. Mda, instrumentul ala antipatic cu carlig in varf pe care ne asezam cand eram copii provocand urlate de groaza din partea bunicii… Si de a carui manuire parea ca depinde macar 80% din succesul in viata. Banuiesc ca si voua vi s-a spus ca n-o sa fiti niciodata capabile sa-l manuiti…
In fine, inca din secolul al XIX-lea devine un instrument extrem de popular, materialul d ebaza cel mai folosit fiind firul de bumbac (ei, n-aveau tembelizor, trebuiau si bietele doamne sa se distreze intr-un fel…). Oricum, in secolul XX, treaba se complica, metodele de divertisment se dezvolta si ele si asa apar dantela “coada de matura”, incrucisata, filet, ac de par, irlandeza si tunisiana.
Dantela bobinata este lucrata pe o bobina speciala de masina de cusut si cere o mare indemanare – nu incercati asta acasa daca nu va pricepeti, s-ar putea sa va treziti cu degetelele strivite. Trust my word! Am incercat eu pe la 6 ani si mi-a pierit pofta pe toata viata. Oricum, dantela bobinata e de un milion de feluri, o sa amintesc aici numai cateva (pe care le voi discuta, pe rand, in alt episod): cea “antica” poate fi in stil Antwerp, ecleziastica, Freehand si Torchon. Cea “continentala” poate fi de Binche , de Flandra, de Mechlin, pariziana sau de Valenciennes. Dantela « in punct » poate fi de Bayeux , Blonde, in Bucks point, de Chantilly, Tønder, Beveren si Lille. Tipu guipur (foarte la moda in momentul de fata) se subimparte in dantela genoveza, venetiana, de Bedfordshire, de Cluny si malteza. Cea lucrata pe parti este : Honiton, Bruges si Brussels. Cea lucrata in tip “banda”: milaneza, flamanda, ruseasca si taraneasca.
Dantela lucrata pe suveica, foarte populara in secolul al XVII-lea, se asemana foarte mult cu macrame-ul din zilele noastre, fiind realizata pe baza de noduri. Este si cea mai complicata dintre toate, fiind lucrata pe modele date.
In pozele de mai sus puteti admira cateva productii de acest gen. Foto nr. 1 – dantela lucrata cu acut, tehnica Teneriffe; Foto nr.2 - overdress cca. 1920 din dantela crosetata irlandeza; Foto nr. 3 - rochie din 1909 decorata cu dantela bobinata Valenciennes ; Foto nr. 4 – Fata de masa vintage din dantela de suveica.
Ok, sper sa va placa! 

Niciun comentariu: