luni, 7 februarie 2011

COM SA RECUNSTI O ROCHIE ANII '20
















In toate datarile pieselor vintage trebuie luate in considerare mai multe elemente (altfel riscam sa ne trezim cu diverse traznai - de la rochii de bazar carora le atarna cate ceva - indiferent ce - pe post de "flapper dress" pana la rochite Zara cu floricele facute in anii '60). Si, ca sa nu ne lungim inutil, eu zic sa trecem la treaba:
Elementele in cauza sunt: 1. cusaturi
2. etichete (acolo unde exista)
3. croiala
4. material
5. alte elemente aditionale (nasturi, broderii etc.).
6. Alte chestii pe care mi le voi aminti pe parcurs (probabil).
In ceea ce priveste rochiile anilor '20 (la care am ales sa ma opresc in acest prim episod din cauza ca m-am saturat sa "savurez" galeria ororilor de pe blogurile romanesti si nu numai...) trebuie luatein considerare urmatoarele aspecte (in mare):
1. Rochia are FERMOAR? E de plastic? Atunci nici macar sa nu-ti treaca prin cap ca ar putea fi anii '20. Are fermoar de metal? Daca nu cumva ai intalnit acel caz rarisim (adica practic imposibil) nu-i anii '20 - fermoarele de metal incep sa fie utilizate la rochii de prin anii '30. Bun. Cu fermoarele am rezolvat-o. In aceeasi categorie intra bretelele reglabile, nasturii de plastic etc.
2. Cusaturi. In general cusaturile sunt manuale, daca aveti asa ceva puteti sa incepeti sa va ganditi ca ar putea fi anii '20. Oricum, mare lucru nu ne spune acest fapt, la fel de bine poate fi anii '50 sau '60. oricum, de eliminat orice tip de cusatura prea bine facuta, cusaturile zigzagate (apar de la sfaristul anilor '40 incolo).
3. Etichete - daca aveti norocul sa dati peste o eticheta (ceea ce e mai greu) fie o sa va dea mura-n gura toate informatiile, inclusiv adresa atelierului si anul, fie o sa fie  chestie atat de stranie incat o sa va prindeti singuri. Vezi foto 1 si 2. Va puteti considera niste fericiti ai sortii. Vestile proaste sunt ca asa ceva nu se va intampla. Sper ca era deja evident ca majoritatea nu au etichete.
4. Si acum trecem la lucruri serioase si anume la CROIALA. Da, da, "FLAPPER DRESS", stim. Si marmota invelea ciocolata in staniol... Pentru foto cu marmota, vezi pe google.
In teorie (precum si in practica) ANII '20 se intind din 1920 pana in 1929. Din motive obiective (precum si subiective) ei (anii) nu se pot intinde mai mult - respectiv pana in 2005-2006, functionand aici cele doua principii solide: "nu se poate" si "asta e" . Stiu ca multi considera ca rochiile anilor '20 au fost facute in orice alta epoca decat anii '20 dar acest fapt nu ma priveste. Va priveste pe voi cand ma enervati pe mine. Sau cam asa ceva.
Trecand la treburi serioase (pe scurt):
1920 - lungimea rochiei e la mijlocul gambei si nu prin alte parti (peste genunchi sau sub fund cum am mai vazut...) si are aspectul vag al unui sac (adica nu mulata!). Gulerul e fie patrat si inalt (Maria Stuart stilizat), patrat (cu decolteu rotund sau patrat), in V, parte peste parte. maneca este lunga, stramta, dreapta sau trei sferturi si evazata, scurta deasupra cotului si cu manseta  la rochiile de zi, fara maneci, cu bretele late, cu bust patrat si bretele din margele la rochiile de seara. Ca ornamente se observa funde pe solduri, tunici suprapuse peste fusta, drapaje. Vezi foto nr. 3.
1921 - apare maneca cu mansete largi (de origine pariziana); la rochiile de seara - croi usor oblic, drapat; talie marcata la baza; multe rochii de inspiratie etnica (rusa, spaniola). Vezi foto nr. 4.
1922 - se pastreaza maneca larga, fluida; apare gulerul in forma de sal; rochii de inspiratie quaker cu talia usor coborata, in culorii vii; broderie aplicata (florala, geometrica) in panouri; la rochiile de zi - maneca scurta, larga, materiale transparente; drapaje in cascada, croieli oblice; rochia kimono; maneca bufanta, materiale trasparente. Vezi foto nr. 5.
1923 - materiale grele dar fluide, multa catifea, crep de matase, nasturi imbracati pe laterala; maneca lunga mulata sau lunga evazata de sub cot; volane suprapuse; talia coboara si mai mult. Vezi foto nr. 6
Si tot asa, voi intra in amanunte cu alta ocazie.
Si asa ajungem in 1929 cand ne trezin cu o tipologie de rochie total diferita de cea din 1920: croieli diagonale ca la Vionnet, peplum-uri reinterpretate, talia - drapata - coboara pana pe sold, lungimea e pe undeva prin zona genunchilor. Vezi foto nr. 7
5. Material: tot ce va trece voua prin cap... v-ar placea, nu? Stiu... Atunci sa va zic cam ce NU: se electrizeaza? Atunci mai gandeste-te, ca anii '20 oricum nu-i. NU: poliester, viscose, spandex, elastan, catifea sintetica, acril, nylon si orice altceva v-ar mai putea tenta. DA pentru: tricot, satin (NATURAL, din matase nu din plasticaraie), serj, tafta, crep, gabardina, in, crepe de Chine (crepdesin), batist, organza, georgette, catifea din matase, sifon, casha. daca-mi mai vin in cap va mai spun (pe parcurs). Crep Meteor si charmeuse, mda. Am uitat: se mai intampla sa dati peste rayon (dar dupa 1924) la lenjerie si rochii subtiri de vara.
6. Alte elemente: nasturi (fie imbracati in acelasi material, fie din os, metal - pot fi si facuti in fabrica dar oricum par facuti manual); dantela in general e realizata manual cu ornamentele tipice fiecarui an in parte.  Are elastic? Nu zau...
CONCLUZII:
1. Daca vedeti ceva ca in foto nr. 8 va dau un sfat: impachetati-o frumos, lipiti punga cu scotch si faceti-o cadou femeii de serviciu. va fi cea mai fericita persoana de pe fata pamantului.
2. Pe blogurile romanesti situatia e urmatoarea:
 foto nr. 10, VINTAGE WARDROBE.
NU - foto nr. 11,My true vintage ; foto nr. 12, Mademoiselle Vintage.
Cateva piese de exceptie de pe ANTIQUE DRESS: foto nr. 13, nr. 14, nr. 15.
Vesti proaste spre foarte proaste: nu veti gasi asa ceva prin second hand-urile bucurestene si provinciale (nu facem discriminari)/baloti si alte locatii vag insalubre. Puteti incerca sa jefuiti vreo batranica dar sansele de succes sunt minime: s-au gandit altii prin anii '50 la asa ceva, altfel toar'sele din ce si-ar mai fi facut fete de perna si perdele la bucatarie?
Placerea corectarii acestui text vi-o las in intregime voua, eu am obosit. Deocamdata...

Niciun comentariu: