luni, 7 februarie 2011

DANTELARII 4

luni, 26 ianuarie 2009

DANTELARII 4



Dat fiind ca anumite distante au fost trasate si o multime de lucruri lamurite, ne-am hotarat sa ne intoarcem la vechi si pasnice indeletniciri pe care cititoarele noastre le regretau....
Cu speranta ca nu voi mai fi deranjata din crosetat ca sa pun mana pe sabie si sa-i cotonogesc pe intrusi, o sa va spun astazi cateva cuvinte despre dantela Argentan (sau punct Argentan, cum doriti s-o numiti), un tip de dantela lucrata cu acul, specifica celei de-a doua jumatati a secolului al XVIII-lea. Bazele acestui tip sunt puse de fapt inca din secolul al XVII-lea cand Jean Baptiste Colbert, ministru al lui Ludovic al XIV-lea, reuseste sa inventeze o intreaga industrie (de altfel extrem de profitabila!) a dantelei.
Evident, numele i se trage de la orasul francez Argentan si, tot la fel de evident, seamana izbitor cu dantela de Alencon (scuze, dar din pacate nu gasesc caracterele speciale...). Adica: structuri hexagonale de mari dimensiuni impodobite in general cu motive florale, legate intre ele prin elemente ce seamana cu niste butoniere. Diferenta dintre cele doua este ca dantela Argentan e ceva mai trainica.... Dupa Revolutia Franceza dantela Argentan are o perioada in care cam cade in dizgratie, fiind reluata insa (desi se pare ca nu si imbunatatita...) in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea dar pentru scurt timp.
Mai multe amanunte (si istorioare) se vor regasi l dantela de Alencon, sora nobila a celei despre care am vorbit astazi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Aloha there! Do you know where I can get additional posts on this topic?