joi, 15 martie 2012

MODA ROMANEASCA IN 1897

“In tara romaneasca pana acum femeea a fost lasata la o parte, si in mersul nostru spre cultura si civilizatiune am uitat ca primul factor pentru propasire ar fi fost sa facem din mumele si sotiile nostre educatore vrednice ale generatiunilor viitoare." (Moda Ilustrata, I, nr. 1, 20 septembrie 1897).

 "Am trecut de epoca cand femeea nu stia de cat sa fie o papusa, care toata ziua nu avea alt-ceva de facut de cat sa stea in consultatiune cu modistele si croitoresele. Acum majoritatea se ocupa singure de imbracamintea lor si gratie ziarelor de moda fiecare familie devine un mic atelier pentru satisfacerea trebuintelor ei in aceasta privinta.In strainatate copilele invata la scoala cu multa seriozitate lucrul de mana si tot ceea ce priveste confectiunea. La noi unde acest lucru este numai un inceput, un ziar de moda e menit sa faca aceasta educatiune sau sa o complecteze si sa de femeei o ocupatiune folositoare si inteligenta." (idem, p.2)

 
     "Lipsa unui ziar de mode in limba romana era simtita. Facand sa apara aceasta publicatiune noi credem ca umplem un gol, punand in mana femeei romane un ziar saptamanal care sa o tina la curent cu miscarea modei de la noi si din strainatate, sa-i dea mijloace de a-si alcatui singura garderoba si sa-i dezvolte gustul pentru lucrul de mana."

 

Un comentariu:

Popescu Alexandru spunea...

mai mult ca sigur o sa revina MODA ROMANEASCA DIN 1897