marți, 30 august 2011

VINTAGE EXOTIC SKINS - III

So, revenim in forta si inca nu stim cu ce. Adica cu ce sa incepem, ca sunt multe de vorbit/discutat/forfecat si chitcait.

A, da, ok, sa vorbim despre animale. Nu “animalele anonime”, de alea ne-am saturat  deja de mult. Mi-am adusa minte in schimb ca era un serial in suspensie despre Vintage Exotic Skins. Partea a treia – dat fiind ca n-am gasit-o inseamna ca n-am scris-o, ma oprisem undeva pe la serpi. Dupa care, ca de obicei, m-am plictisit si-am lasat-o balta. Prin urmare, este necesar sa recapitulam: am vorbit despre crocodil si aligator AICI  , despre serpi, AICI .
Urmau soparlele, tiparul, strutul si alte cocomarle din aceeasi gradina zoologica.


Pielea de soparla este extrem de variata, in functie de “bucata” de soparla folosita. Solzii pot varia de la forma de tuberculi pana la cei plati sau incalecati. Este o piele foarte durabila (spre deosebire de cea de sarpe) si, evident, este folosita la posete si, mai rar, la pantofi. Ca si sarpele, pielea de soparla e predispusa la uscare, deci trebuie ingrijita si hidratata cu produse corespunzatoare – altfel de crapa, se scorojeste si, in loc sa ne trezim cu un articol vintage frumos, se va transforma intr-un gunoi. Cel mai nemilos dusman pentru pielea de soparla nu e timpul, ci praful – daca nu e depozitata in conditii optime, de cele mai multe ori aceasta isi schimba culoarea, se pateaza si arata urat.

Ca si la celelalte piei exotice, si aici trebuie facuta distinctia intre pielea veritabila si cea sintetica. Pielea veritabila de soparla, bine intretinuta, reflecta lumina, char daca este vorba de o piesa vintage, este suficient sa o lustruiti putin. In schimb, imitatia de piele de soparla este lucioasa, nereflectand lumina.
Cele mai “folosite” piei de soparla sunt cele de varan (cunoscute si sub numele de “soparla Java”), textura este foarte moale si au dimensiuni mari sau medii. In general apar in culori naturala (de la crem pana la maro) sau, ca la gentile anilor ’60, vopsite in culorii foarte vii. Textura este asemanatoare cu cea a caviarului, cu un model perfect uniform. Se pastreaza foarte bine in articolele vintage, incepand de la portofelele victoriene si pana la gentile anilor ’60 (dupa cum am mai spus mai sus).

Pentru anii ’40 este specifica asa-numita Rajah, ramasa pana in prezent una din cele mai scumpe soparle. Este deschisa la culoare, cu marcaje inelare pe un fond ceva mai inchis. De foarte multe ori apare vopsita in culori contrastante (de exemplu visiniu si crem).

Pielea de soparla Tegu, de mari dimensiuni, provine din America de Sud. Are o textura fina, cu solzi subtiri, verticali inconjurati de solzi ritunjiti pe ambele parti. In cele mai multe cazuri aceasta piele este prezentata ca “baby alligator”, din ratiuni evident comerciale, deoarece valoarea sa nu este prea mare (pe cand a baby alligator-ului da). In realitate este vorba de fasii de piele de pe burta sarmanei soparle. Cum se rezolva treaba cu “capatana plus labute” de pui de aligator? Simplu. Cautati pe google “taxidermy” si veti intelege despre ce este vorba.  Cam tot ce mi-a trecut prin fata ochilor in ultimii ani ca “baby alligator”, piese de altfel extrem de scumpe indiferent de perioada, erau de fapt din soparla tegu. O varianta simpatica insa extrem de ieftina si lipsita complet de valoare de colectie.

O alta confuzie care se produce este intre Tegu si iguana, seamana oarecum, avand amandoua  solzi torunzi prediscusi in siruri clare. Diferenta consta, si de data aceasta, in calitate, tegu fiind mai putin simetric si mai aspru.

Acestea fiind spuse, am mai bifat un animal in gradina zoologica vintage. Atentie la baby gatori sa nu va ciupeasca de popou!

28 de comentarii:

juazzshop spunea...

In sfarsit m-am lamurit ce-i cu babay aligator :).
Si totusi chiar nu se gaseste? eu am vazut pe un site f fain de la noi (my true vintage) genti care purtau titlul asta, insa nu stiu de ce m-am abtinut sa cumpar :)

Unknown spunea...

Pretul unei posete de baby gator "pe bune" pe ebay porneste de la 250 de dolari (varianta norocoasa). Ma refer la piese purtabile si in stare cel putin foarte buna. Alte variante (nenorocoase pentru clienti) sunt soparla (tunata via taxidermy) sau chiar vreun baby alligator care risca sa ramana fara cap si labute la prima pisica pe care-o vede...

Anonim spunea...

Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one? Thanks a lot!

nasu' jiji fecali spunea...

vai, vai, vai, m-a muscat de popou !

onishka spunea...

Cred ca niciuna dintre voi nu s-a lamurit care e faza cu baby gattor!

Unknown spunea...

Sper ca nu te referi la mine.

Unknown spunea...

In orice caz, pentru ce care doresc mai multe informatii decat au gasit aici si care chiar vor sa se lamureasca, le recomand urmatorul volum: http://www.amazon.com/Exotic-Skin-Alligator-Crocodile-Handbags/dp/0764334778

Anonim spunea...

vulpea cand nu ajunge la struguri zice ca sunt ....
vinde tu mai bine genti din china 2010 si spune ca sunt 1800 toamna!
..patetica cum te-am lasat!
numai bine!

Unknown spunea...

Vocea poporului a grait! LOL

juazzshop spunea...

@Oniska: Pe mine m-a lamurit Cristina :) totusi e vorba de niste piei, nu de fizica nucleara :)

Unknown spunea...

@Juazz, ma bucur ca ti-am fost de folos.
In ceea ce priveste "strugurii", acestia cresc pe ebay. Insa daca chiar se doreste sa se intre in detalii tehnice privind inclusiv calitatea si preturile, nu este nicio problema. Nu ca "baby alligator/baby gator" (si nu "gattor") n-ar fi altceva decat cireasa de pe tort. Asta ca sa ne limitam (deocamdata) la fructe.
Pana una-alta cea care se ocupa de VINTAGE sunt eu -voi (both of you)cel mai probabil va ocupati de struguri. De pe ebay, of course.

Anonim spunea...

fiecare se ocupa cu ce poate! la tine este imperativ sa te apuci de gatit, ti-a umplut toata lumea frigiderul cu carne! norocul tau, doar asa mai faci rost de ceva proaspat :))
pofta buna, "doamna"!

Unknown spunea...

@Anonim, deocamdata ne limitam la fructe. Cand trecem la carne te asigur ca iti vei da seama.

Anonim spunea...

eu credeam ca ai trecut deja, fizicul te tradeaza! iti place carnita de porc :))

Unknown spunea...

@LOL, ce preocupari culinare condimentate cu regionalisme... Pentru linistea ta sufleteasca: nu mananc niciodata porc. Anonimii prefera cumva acest animal?

onishka spunea...

Impresia ca tu te ocupi de vintage Cristina este numai si numai a ta!

TOATE gentile baby gattor sau baby gator sau allifuckingator..sau cum vrei tu sa ii spui, pe care eu le vand, sunt TOATE semnate "real alligator, hand made"!

Asa ca, pana la urma, nu stiu care este problema ta.

Te-am lasat FOARTE mult timp in pace, sa vorbesti singura cat vrei, sa te adresezi cum vrei, dar sincer, mi s-a cam luat.

Asa ca, te rog, sa iti vezi de treaba si sa te "legi" de cine trebuie.

Daca vrei scandal, il vei avea, insa te sfatuiesc, de aceasta data, sa te abtii.

Si cum anonim bine a spus: vulpea care nu ajunge la struguri, spune ca sunt acri.

Eu zic, mai bine sa fi atenta la ce vizi tu pe site si sa nu te mai uiti la altii in ograda...Am niste chestii salvate foarte "interesante" de pe site-ul tau.

Oana

P.S.JUAzzshop: nu ai inteles nimic!

Unknown spunea...

@Oana, nu faci decat sa imi confirmi ca esti nu doar nesimtita-dupa cum mi s-a spus deja -,ci ai si un tupeu nemarginit, la fel ca Monica.
Voi nu va ocupati de vintage, voi va ocupati de REVINDEREA UNOR ARTICOLE ACHIZITIONATE DE PE EBAY, sa fie clar. Iar in momentul in care nici macar habar n-aveti ce vindeti deoarece nu va intereseaza sa cititi si sa va documentati cat negru sub unghie, nu cred ca e cazul sa ridici vocea la mine! Articolele mele sunt documentate si le pot sustine nu doar cu argumente din experienta proprie ci si cu BIBLIOGRAFIE. Asta daca stii ce e aia. Faptul ca sunt "semnate de aligatori" e un argument (?) pueril. Sau poate doresti sa trecem la niste lucruri semnate Dior (probabil tot de niste aligatori).
Faptul ca voi va simtiti atacate de un articol in care -apropo - am avut delicatetea de a nu da nume de site-uri (din simplul motiv ca mi-e clar ca nu se imbunatateste nimic)este cel putin dubios. Orice om care ar fi convins ca n-are nicio musca pe caciula n-ar fi reactionat asa ca tine.
S doi: nu te apuca tu sa-mi dai "sfaturi" de cine "sa ma iau" si ce sa scriu pe blog. Este blogul MEU, se ocupa de vintage asa ca scriu pe el ce, cat, cand si cum doresc. Iar daca crezi ca esti cabaila sa scrii ceva, despre orice, te-as ruga sa o faci.
Trei: scuteste-ma cu "vulpile si strugurii". De pe ebay poate cumpara oricine, tu, eu, clientele noastre. De vreme ce altii au pe site-uri alte lucruri decat ale voastre poate exista un motiv, nu crezi? Ceva mai viabil decat "strugurii"... invocati de tine. Cand o sa ai 10% macar din ce am eu pe site sau din ce are Vintage Boutique mai discutam.
Patru: si aici vorbesc foarte serios, baga bine de seama. Tu (la fel cum a facut si Monica la vremea ei) esti cea care cauta scandal la modul stupid. Tu esti cea care se baga singura in gura lupului fara sa fi fost macar mentionat numele tau sau al site-ului tau, problema nediscutand-o nici macar cu Juazzshop in momentul in care m-a intrebat direct.
Insa daca mai indraznesti sa ma ameninti vreodata iti promit ca-ti iau site-ul la tocat marunt marunt, articol cu articol,dupa care trec si pe la vecini.
In ceea ce priveste propriile mele articole nu doar ca pot justifica tot - incepand cu datarea si terminand cu provenienta - pot chiar sa cer eventual si o expertiza de la Vintage Fashion Guild daca chiar m-apuca pandaliile. Ceea ce tu nu poti, crede-ma. Iar faptul ca tu iti iei teapa pentru ca habar n-ai ce lucruri iti trec prin mana nu e o scuza. Crede-ma.
Si ultima: de tine chiar m-a parut rau, ti-o spun cu mana pe inima. Dupa un derapaj initial, erai se pare pe drumul cel bun. Dupa care ai luat-o complet razna. Si cand te gandesti ca am si incercat sa te justific. Shame on me!

onishka spunea...

Fata mea, imi confirmi, tot mai mult, ca esti dusa.

Imi pare rau de tine, sincer chiar imi pare rau.

Apropos..nu ma refeream ca nu stii sa datezi draga, iti voi arata insa, pas cu pas, toate greselile de pe site-ul tau, la mine pe blog!

Noi nu avem vintage?? Da ce vindem?

Tu vinzi vintage? Ciudat, mie mi s-a parut ca nu prea vinzi nimic.

Te invit, si cgiar te rog, sa imi iei la puricat site-ul..Vei demonstra, din nou..cat esti de dusa.

Frustrarea este, stiu, foarte dureroasa. Imi pare rau ca nu reusesti sa te ridici peste.

onishka spunea...

A, te rog, da-mi peste nas, si arata-mi ce vindeti voi vintage si ce nu vindem noi vintage! (tu si Vintage Boutique, si eu si Monica)

Shame on you darling!

Unknown spunea...

Impertinenta ta (condimentata cu lipsa de educatie totala) incepe sa ma amuze. O sa-ti detaliez.

onishka spunea...

Chiar te rog sa detaliezi, insa ai grija sa nu te trezesti cu un avocat la usa.

Unknown spunea...

Serios? Nu-i nimic, daca ma trezesc cu avocatul la usa probabil ca o sa il invit la o cafea, cu siguranta vom gasi subiecte comune de discutie...
Intre timp, dat fiind ca tot sunt dusa, permite-mi te rog sa ma intorc, altfel nu mi se face frica. Pana atunci te-as ruga sa-mi faci contabilitatea, vad ca te preocupa nespus. LOL
Cum sunt foarte bine dispusa in aceasta dimineata, imi permit chiar sa-ti dau un sfat: ia-o de la capat. Ca sa iti desenez: pentru asta trebuie sa te mai nasti inca o data, sa mergi la scoala, sa implici in schema cel putin un manual de gramatica si, daca poti, sa intorci scara sociala cu susul in jos. Poate asa vei reusi sa stai de vorba cu mine.
Prin urmare tot la struguri ne intoarcem...
P.S. In cazul in care nu intelegi tot ce-ti scriu eu aici (si nici Monica nu reuseste sa-ti explice)intoarce-te la doamna invatatoare, te ajuta ea.

Iulia prisacaru spunea...

sa o lege careva s-o duca la nebuni! a innebunit de la cat se distreaza, cand nu mai are argumente zice ca ea se amuza :)))) si noi ne amuzam! nu este clar ca cine intra pe acest blog o face ca sa se distreze? intram ca la circ, doamna Cristina ofera spectacole de mahala pe cinste! vinde vintage? gunoi din targul din militari si din second hand! si eu am un blog, trec prin targ cateodata si o vad cum cumpara rochii din gunoaie de la tigani cu 1 leu si le vinde ea mai departe cu 5 milioane! si prin second handuri. mai toti facem asta, dar ea intrece orice masura cand zice de altii! cred ca este momentul sa ne adunam si sa facem noi un blog cu tot ce are ea aiurea pe mizerabilul ei site! am sa fiu si eu de ajutor, am o prietena care a cumparat de la ea si a fost extrem de dejamagita de gunoaie si cand a dorit explicatii cucoana asta s-a apucat sa o faca in toate felurile! sincer, cred ca nu are ce sa manance si moare de invidie ca altii vand! a scris si despre blogul meu in urma cu ceva timp! noi vindem sa ne facem bani de guma, asta nu a inteles ea! nu vrem o afacere, nu ne dam mari cunoscatori! mai nou, a trecut la pestii mai mari, la concurenta! bai, asta chiar nu vinde nimic si MOARE DE CIUDA! nu mai stie ce sa faca sa vanda si ea un gunoi!

onishka spunea...

Asa voi face, iti multumesc pentru sfat.

Nu mai stau sa ma cobor la mintea ta, sa ma cobor in mahala, sa incerc sa te contrazic, pentru ca nu am cu cine.

Esti "o doamna" frustrata, si te las cu frustrarile tale.

Este ultimul comment pe acest blog "justitiar".

Te sfatuiesc, ca de acum incolo, sa ai grija ce referiri faci, imi voi invita avocatul sa stea de vorba cu tine, la o cafea.

Unknown spunea...

N.B.: public acest comentariu for "pure fun". Acesta Iulia Prisacaru nu exista. Mai bezmeticelor, chiar nu puteti sa zbierati si sa va isterizati sub propriul vostru nume? In ceea ce priveste "gunoaiele de la tigani" am o nedumerire. Da' una mare de tot. Daca ceea ce pun eu pe site va e atat de la indemana cum se face ca voi aveti rochiile pe care le aveti iar eu am ceea ce am? E un paradox, pe bune. Si cred ca e nevoie d eo mare inteligenta ca sa-ti dai seama de el.
Te recunosc dupa virgule....

P.S. Vezi ca incepe cursa cu obstacole, stai calare pe site, poate pierzi momentul si postez eu inaintea ta... Eu zic sa-ncepi de pe-acum. Poate mai ai nevoie si de ceva descrieri cu copy/paste, reclame, poate si-un newsletter?

P.S.2 Singurul circ e cel pe care il faci tu. La mine pe blog. Si te mai si dai singura de gol strigand "hotul". La un articol tehnic in care maretul tau site True Vintage nici macar nu era mentionat. Daca eri asa mandra si cu coada pe sus de ce ai tu pe site de unde oare ti se trage comportamentul bezmetic?
Tema de gandire pentru toata lumea.

Iulia Gator-Ionescu-Popescu-ETC spunea...

Geez, doar niste teste. Si o sugestie de nume.
Mai bagati niste IP-uri, cam putine in dimineata asta.
In alta ordine de idei (sau tot in aceeasi): sper ca ai incetat. Sau la urmatorul articol o sa sari intepata pana-n tavan din cine stie ce motiv? Cred ca trebuie sa intru la tine pe site si sa studiez problema amanuntit pentru a evita eventualele "interpretari". Nici despre palarii verzi muscate de molii n-am voie sa scriu? Despre rochite cu volane anii '40? (sau asta era la Monica, nu mai stiu...)Despre plicuri indiene anii '40? Cred ca in ceea ce priveste cuvantul "bijuterii" mai bine-mi pun scotch pe gura....

Deci, sa recapitulam. Cand critic un site/blog cu nume, poze, analiza nu e bine (ca sunt rea, frustrata, invidioasa). Cand nu vorbesc despre site-uri si bloguri ci despre aligatori si soparle iar nu-i bine. Ia uite ce zice tanti asta, Stowe, "Unfortunately, Tegu lizard is often misrepresented as "baby alligator" in online auctions. Even though it was occasionally referred to as "alligator lizard" or "lizagator" in the 1940s - merely to emphasize its sheer size - it reality it has nothing to do with alligator and must not be ever referred to as such. Watch for such misrepresentation, especially when shopping for a true, very expensive, real baby-alligator handbag, because instead it could be made from cheaper Tegu lizard." Si inca: "The most commonly used lizard skins -- Java, Ring, Tegu and Iguana - come from the largest lizards of Asia and South America."
Eu cred ca e nebuna. Sau vine avocatul si pe la ea?

Anonim spunea...

Fara legatura cu razboiul de pe aici...
Scuze, mi-as dori sa stiu de ce, dra Cristina folositi asa un ton jemenfichist cind scrieti articole?
Eu asta nu o inteleg.
Scrieti pe bune sau la misto?
Ok, stil spumos, stil spumos dar, in acest fel, articolele nu au deloc tinuta si daca nu au tinuta, parca nu au nici valoare.
Un specialist nu foloseste niciodata cuvinte in doi peri cind vorbeste/scrie despre munca lui.

p.s. ma numesc Dana

Unknown spunea...

Buna, Dana! Raspunsul e foarte simplu: e un blog, nu e o revista academica. Ultima fraza m-a facut sa zambesc: chiar nu functioneaza asa(ma refer la modul general, la cercetare si la scris, nu doar in ceea ce priveste capitolul legat de vintage). In plus, fara ironie si umor e sens ar mai avea? O parada seaca de informatii, chiar daca sunt bine stapanite, nu intereseaza pe nimeni. Si ca sa reiau cuvintele unei comentatoare de la inceputul acestui dialog demential, "nu e fizica nucleara".