vineri, 4 martie 2011

MODA ROMANEASCA IN 1949

 Modelele rochiilor sunt hilare, imitand intr-o maniera cuminte si saracacioasa moda europeana. Punctul interogativ sunt pantofii, model atipic pentru 1949. Pe mine ma poarta cu gandul la incaltamintea aniilor '30. Imprejurarile fortau la reciclare, asta e clar!
 Cum bluzele anului 1949 sunt in proportie covarsitoare fara maneci, din materiale delicate si transparente, in Romania era absolut necesar sa fie exact pe dos. Bluze greoaie din barchet, cu print batranesc.
Regret sa nu am salvat si fotografia in care se detalia modul de intoarcere al guleraselor albe astfel incat tinerele tovarase sa aiba intotdeauna un aspect ordonat si curat.

Cateva imagini ce prezinta moda romaneasca in 1949, preluate din Scanteia.
In ceea ce priveste anul 1949 in ansamblu, ma voi opri intr-un viitor articol la toate detaliile. Merita nu doar pentru a arata cat de frumos (si de putin lin) se face trecerea la moda anilor '50, ci si pentru a demonstra publicului romanesc (si in special celor care pretind ca se ocupa de vintage) ca nu toate rochiile batranicioase ale anilor '70 sunt rochii din anii '40. Ma refer in special la acele rochii pe gat, cu platca, volanase si tot tacamul.

So, keep in mind (and repeat after me): nu toate rochiile care par vechi chiar sunt vechi - de multe ori lipsa de imaginatie a croitoresei ne duce prin locuri negandite... La fel cum nu toate rochiile clos sunt anii '50, doar o foarte mica parte dintre ele iar datarea - surpriza! - nu depinde chiar deloc de faptul ca ele sunt clos. In ultimul timp galeria ororilor de acest gen de pe netul romanesc sporeste voios. Ignoranta, ok, inteleg insa am foarte mari dubii - cand ajungi sa spui ziua ce visezi noaptea cred ca e mai mult decat atat.
Iar bazaconiile sinistre ma pot amuza pana la un punct.

5 comentarii:

Unknown spunea...

mai vrem imagini si idei si ganduri despre moda romaneasca veche ;)

Unknown spunea...

Or sa mai fie, ma bucur ca ti-au placut!

kiki spunea...

mai multa atentie ! MODA ROMANESACA IN 1949...

Unknown spunea...

Multumesc!

andreea spunea...

m-ai facut curioasa si m-am uitat pe google.
cred ca aici e vorba mai mult despre haine de iarna?
pentru ca pe google apar si imagini cum ai spus tu, cu rochii fata maneci, dar si asa ca in desenele astea. acum, pe bune,cred ca totusi existau si maneci la haine in '49, macar la hainele de iarna :))