luni, 14 februarie 2011

VINTAGE EXOTIC SKINS II

Dupa cum am zis si in una din postarile trecute, o sa continuam sa ne ocupam de pieile exotice: din meniul de astazi am ales serpii (in toate variantele lor serpuitoare), mai ales ca in materie de vintage nu numai ca este un material prezent in toate epocile, dar si provoaca multe probleme. Nu ca alte chestii n-ar provoca, e de ajuns sa intri pe un blog/site ales la intamplare si o sa gasesti suficient motive ca sa te iei cu mainile de cap. Ba in multe cazuri e posibil sa nici nu-ti ajunga. Cum bietul sarpe nu poseda (deci n-are cum sa se ia de cap), o sa-l ajutam noi.
Pielea de sarpe o cunoastem sub forma de posete (recunosc, sunt un mare fan inzestrat cu o colectie mai mult decat impresionanta), pantofi, curele, accesorii de tot felul. E intalnita cam in toate epocile, insa in materie de vintage dam peste ea masiv din anii '40 (ca si pielea de crocodil si cea de aligator, nerationalizata) incoace.
Nu avem mari probleme in a recunoaste pielea veritabila de sarpe (sper!) insa, atentie! Nu intotdeauna "solzisorii" cu pricina sunt foarte aspri la pipait, daca e vorba de o varianta lacuita sau semilacuita ii veti simti mai putin. la fel daca poseta respectiva este tocita... Un exemplu vizual il aveti in fotografia cu poseta cerde...pare sarpe dar nu e!  La fel, pielea sintetica cu stamp reptila moderna poate fi foarte aproape de cea veritabila insa, de obicei, si mult mai groasa (ca sa nu spun grosolana).
Din punctul acesta de vedere piata romaneasca e un adevarat dezastru: trec in zbor pe langa imitatiile de sarpe provenite din China (de multe ori usor de recunoscut chiar si de o pesoana care nu se pricepe). Ma opresc direct la vintage, sarpe si posete, o relatie (se pare) de-a dreptul fatala. Aveam de gand sa dau o raita astazi prin incaltaminte insa cum sunt cazuri mult mai rare (pentru ca sunt greu de gasit), prefer sa iau ca punct de reper tot gentile.
In primul rand pielea de sarpe are doua mari probleme provocate de varsa: deshidratarea si tocirea. Daca in cazul primeia se mai poate face ceva cu produse de specialitate (zic ca sa zic, in Romania nu le-am vazut...), la capitolul tocire nu se mai poate face nimic. O geanta tocita din piele de sarpe e ...o geanta tocita. Daca e undeva sunt anii '40 poate sa prezinte interes pentru un colectionar. Din punctul asta de vedere va recomand ebay, veti vedea acolo diferentele de valoare intre genti bine intretinute si genti cu defecte. De exemplu o poseta din piele de sarpe anii '60 poate avea pretul de plecare al licitatiei si la 700 de dolari fara a fi "de firma", doar pentru ca indeplineste doua conditii: are un design deosebit si a fost perfect (sau aproape perfect) pastrata. Pretul unei posete din piele de sarpe cu defecte se situeaza pe undeva intre 6 si 9 dolari. Pot fi gasite chiar la preturi mai mici pe Etsy...
Problemele se materializeaza in primul rand la colturi si la manere. Interiorul e oarecum relativ insa, fiind vorba de Romania, puteti avea parte de surprize majore...Si ca sa dau un exemplu: o poseta cu interiorul plin de vaselina neagra v-ar surade?  Asta e din arhiva personala: am patit-o eu la un targ. Mda, vintage... Inca un amanunt util: la cele cu inchidere cu capsa metalica (anii '70 - '80) intrebati intotdeauna daca pielea din jurul capsei e in regula. De multe ori se sfasie - la fel si cele cusute pe fasii, iar in momentul in care o cusatura e plesnita inseamna ca a venit momentul ca serpisorul sa iasa la pensie.
Gentile din piele de sarpe de culoare deschisa, murdare, cu pete intra tot in categoria irecuperabile. Aspectul usor "sifonat" e semn ca pielea e foarte uscata, singurul risc e ca o sa inceapa sa va zboare solzisorii in toate directiile la prima miscare si-o sa va alegeti c-o poseta de sarpe chelbos.
Posetele din piele de sarpe sunt, fara indoiala, o investitie, nu sunt articole pe care sa le iei si sa le arunci luna urmatoare. E adevarat ca vorbim despre vintage aici si  nu despre articole noi insa mie nu mi-ar face nicio placere sa merg pe strada (sau sa tin in colectia mea) un animal cu manere peste care a trecut deja un tir turcesc...

3 comentarii:

Mirelush spunea...

Foarte interesant articolul! Mi-a placut mult, il consider folositor si astept continuarea!

Roxana spunea...

As vrea si eu o parere despre geanta de aici http://www.vintagelady.ro/articol/Accesorii/Genti_si_posete/Plic_vintage_XL_anii_40_pui_aligator-2492.html
doresc sa stiu daca e chiar de aligator si care este pretul ei.

Unknown spunea...

@Roxana
da, plicul respectiv chiar este din aligator veritabil, fara indoiala. In schimb nu este o poseta anii '40 asa cume descrisa pe site-ul respectiv, ci una anii '80 (dupa cum se poate vedea si dupa stamp-ul respectiv, "made in... - asa ceva apare din anii '70). Modelul e tipic pentru anii '80. Dr ca de obicei la noi datarile se fac in somn probabil...
In ceea ce priveste pretul, banuiesc ca il gasesti pe site-ul respectiv, eu nu te pot ajuta.Daca te referi la valoarea unor astfel de piese, ma pot interesa.