luni, 7 februarie 2011

STUDIU DE FOTOGRAFIE 4

STUDIU DE FOTOGRAFIE 4


Moda masculina este, dupa cum se poate vedea cu usurinta, similara celei din zilele noastre, cu foarte putine deosebiri.
Perioada, dominata de cel de-al doilea razboi mondial, este caracterizata in primul rand printr-o saracie a materialelor (care, pana in 1947, sunt rationalizate in multe zone europene). Se reiau si se stransforma articole de imbracaminte din perioada precedenta dar se si inoveaza mult cu putinul pe care statul (sau, mult mai des, piata neagra) il pune la dispozitie. Majoritatea articolelor din aceasta perioada sunt fie lucrate in casa, fie in mici ateliere de croitorie. Predomina taioarele si bluzele albe (adesea, pentru cele mai norocoase, realizate din matase de parasuta, un articol extrem de cautat pe piata neagra). Acest material se obtinea prin degresarea unei bucati de parasuta (spalari si fierberi succesive in soda), obtinandu-se in final o matase de culoare alba (sau alb galbuie) de cea mai buna calitate. Nasturasii erau si ei lucrati manual, din lemn, sidef sau metal imbracat in material; putea fi simpla, ornamentata cu funda sau cu dantela executata manual.
Palariile sunt si ele simple, de dimensiuni reduse, de multe ori reinterpretari ale modelului masculin (sau chiar modele masculine usor modificate), ornate discret cu bucati de fetru sau alte materiale si, mai rar, pene. Bijuteriile sunt si ele discrete, predominand brosele de portelan pictat de forma ovala sau patrata. Ciorapii, de orice fel, erau rari (mai ales cei din rayon sau nylon)- de multe ori femeile desenau cu creionul dermatograf o dunga vericala pe gamba pentru a da iluzia "ciorapilor cu dunga" care sunt foarte in voga in aceasta perioada.

Niciun comentariu: