luni, 7 februarie 2011

PREAMBUL VINTAGE

duminică, 3 ianuarie 2010


PREAMBUL VINTAGE


Intr-o discutie cu Fingo Senis pe Facebook (pe care o sa va rog s-o gasiti singuri) se pleca de la o serie de "DO and DONT'S" in alcatuirea unei tinute vintage si se ajungea la targurile (si expozitiile vintage). Nu stiu cat de util este sa subliniez faptul ca "do and dont's" exista, in principiu (principiul ingloband in acest caz atat teoria cat si practica...) dintr-un simplu si mare motiv: ca sa vinzi cartea/revista/ articolul (si ce mai ai tu de vandut). Categorisirea apucaturilor stilistice in alb/negru s-a cam incheiat de vreo douazeci de ani, in momentul de fata ajungandu-se la un echilibru intre haos stilistic si regulile bunului gust. La o adica echilibrul e o variabila, depinde de tine daca ajungi la el sau nu. Majoritatea raman doar la haos (nu ca asta ar fi o problema...).
In fine, iar ma departez de la subiect: ideea (atat in discutia pomenita mai sus cat si pe blogul respectiv) era cam cat vintage ar trebui sa pompezi intr-o tinuta astfel incat ea sa arate intr-un mare fel... Aceleasi idei (gresite si enervante) legate de imbinarea intre nou si vechi, recycle-recycle-recycle etc.etc. Prima poza - o duduie intr-un sacou cu vreo cinci numere mai mari (dupa cum zambea am dedus ca e de bine), iar sfatul medicului era "don't be afraid of the frumpy stuff". De aici deductia ca nu e bine sa te imbraci din cap pana-n picioare in treaba aia vintage (care era un deux-pieces), mai bine sa trantesti haina peste niste jeansi sau peste o rochie de vara. Deci sa frumpuim ca-i de bine.
Un alt sfat deosebit de inteligent era "don't weat anything too dated" BUT "use taylor to update new styles". Adica cum sa hacuiesti o piesa vintage astfel incat sa se aprope cat mai mult de ultima colectie Zara.
In rest se vorbeste despre layers - cand nu stii ce sa faci, tre' sa layerezi (si sa te distrezi in acelasi timp). Nu stiu daca in pachetul promotional avea si o furca...
Blogul respectiv era din Bahrain iar in colectia de fotografii (destul de multe) sunt piese minunate cam de pe toate site-urile arhicunoscute de vintage.
In care ar trebui sa intram cu foarfeca astfel incat sa fie cat mai moderne. Foarte logic, foarte frumos - scuzati-ma ca sunt in pragul crimei cand vad astfel de sfaturi.
Revenind la discutia cu Fingo, aceasta imi spunea ca " pe langa documentarea amanuntita a fiecarui tip de haina consider necesar si explicarea modului de combinare a accesoriilor si hainelor moderne cu cele vintage, pentru a nu fi perceputi ca prizonieri ai unei anumite epoci, ci mai degraba contemporani". Exemplul era carticica lui Bridgett Artise, "The Dos and Don'ts of Wearing Vintage". Probabil ca va intrebati cine-i Artise, va explic eu...
Artise cred ca e un "don't" absolut din punctul de vedere al celor care se ocupa de vintage... Transformarea hainelor vintage?! Intra cam pe la capitolul crima cu sange rece...LOL
In plus, se ocupa de indie fashion...urggggghhhh.... adica exact acel drum "gresit" pe care ar putea sa o ia vintage-ul.
Ca si haute couture, vintage-ul nu trebuie sa fie neaparat purtabil, aici e marea greseala. Un articol vintage este un obiect de colectie, nu un lucru din garderoba.
Iar sa-l modifici...no way! ca si cum ai lua un tablou de Grigorescu si peste boii de la car ai zmangali niste motociclete...sau i-ai pune o rama de plastic ca sa arate mai modern. De aici rezulta si marea tampenie numita repro, precum si ideea de recycle.
Nimic mai gresit....

Vintage inseamna in primul rand colectionezi, nu sa achizitionezi niste haine cu care sa-ti completezi garderoba de la Zara. Pentru asta exista second hand. Din cauza acestei idei aiuristice oamenii se mira ca vintage-ul  e scump - doar sunt haine purtate! - etc. etc.
Evident, la doar un pas distanta a fost discutia despre targuri si alte chestii de genul asta - iar o expozitie fara vanzare, asa cum a spus Fingo, chiar nu e o idee deloc rea.
Articolul de fata este, de fapt, un preambul la o noua serie de discutii (mai precis de review-uri) pe aceasta tema referitoare la bloguri, site-uri romanesti si straine, ce se intampla aici, ce  se intampla in afara, targuri (si alte posibilitati de exprimare).
Este nevoie de asa ceva pentru ca ceea ce se intampla in Romania in acest domeniu e grav (nu ca in alte domenii nu ar fi...): m-am asteptat ca in decurs de un an blogurile si site-urile care vand traznai in loc de vintage sa dispara. Insa s-au inmultit, impostura este la ea acasa - in ultimul timp am vazut o serie de chestii de-a dreptul revoltatoare... In sensul ca atunci cand se discuta doar despre confuzia dintre second hand si vintage era liniste si pace. In momentul de fata a cazut totul in derizoriu, lumea are "pareri" (si asta nu m-ar deranja foarte tare, desi nu-s neaparat de acord ca toti au dreptul sa aiba pareri...) chiar si in probleme atat de fixe si de precise in care, oricat ti-ai dori, tot nu poti schimba ceva - ma refer in mare la aspecte ce tin de istoria modei. Moda o fi ea relativa, insa istoria nu.
Iar secretul vintage-ului - trust me - nu sta in layering si nici in cocotarea unui pampon cu pene in varful capului.

Niciun comentariu: